Over

Wat is natuur? Ik definieer het voor mezelf maar even als alle levensvormen, behalve de mens. Dat is voor mij handig bij het schrijven, hoewel ik ook wel weet dat de mens deel uit maakt van de natuur. We zijn ook maar een slimme aap.

Hoe krijgen we in Nederland meer natuur? En wat betekent dat dan? Over deze vragen wil ik schrijven op deze site. Maar ook over natuur zelf: welke bloemen zie ik om mij heen. Paddenstoelen, vlinders. Ik wil niet alleen maar zwartkijken: er is  nog zoveel mooie natuur te genieten.

Ik ben Rik Tangerman (1968). Al sinds mijn kindertijd houd ik van de natuur. Ik struinde er vaak rond en keek mijn ogen uit. Nieuwsgierig sleepte ik braakballen naar huis om ze uit te pluizen. Ornitholoog wilde ik worden!

Op de middelbare school bleek ik echter goed te zijn in exacte vakken en zo week mijn pad af richting natuurkunde (over dode deeltjes), ICT (bits en bytes) en marketing (laat maar).

Nu ben ik vijftig en wil ik weer terug naar de natuur. We verhuisden naar een huis met grote tuin op het platteland van Groningen. Ik kijk om mij heen en zie de natuur in de knel. Weilanden zonder vogels. Postzegeltjes bos. Tuinen met alleen maar gras.

Daar vind ik iets van, dat kan beter. Ik beschouw deze site als een puntenslijper: hij scherpt mijn gedachtes en visies op natuur en mens en op de boeiende wisselwerking tussen die twee. Ik wil analyseren, niet preken. Begrijpen, niet beleren.